6 hersenwerkspelletjes voor je hond.

hondenspelletjesHersenwerk is puzzelen voor je hond waarbij hij al zijn zintuigen moet gebruiken om bijvoorbeeld een snoepje of een speeltje te kunnen bemachtigen. Als je je hond hersenwerk aanbiedt dan moet je hond zich flink concentreren. Hierbij geldt dat 10 min. hersenwerk genoeg is om je hond geestelijk moe te krijgen én hij krijgt een voldaan gevoel. Er zijn natuurlijk veel hersenwerkspelletjes te koop in de winkel maar het is nog veel leuker om zelf  je eigen hersenwerkspelletjes te maken en te bedenken.

 

hondenballenbak-hondentrimsalon duiven

Doe-het-zelf puzzel voor je hond

Hoeveel plezier kan je hond hebben met heel simpel materiaal om zijn hersens te gebruiken. Dit kan zijn een puzzel maken van een doos gevuld met bijvoorbeeld wc-rolletjes en als beloning snoepjes erin. Doos openlaten of dichtdoen (ligt eraan hoe moeilijk je het wilt maken) en de hond zijn gang laten gaan om de snoepjes eruit te krijgen. Je kunt dit natuurlijk op veel meer manieren uitbreiden door bijvoorbeeld plastic ballen in een doos te doen of ander materiaal dat je in huis hebt. Het leuke is dat je van alles kunt bedenken en je hond is er wel een tijdje zoet mee.

plastic flesPlastic fles spelletje

Nog een leuk spelletje is snoepjes te stoppen in een plastic fles en deze op de een of andere manier aan een standaard te maken zodat de fles ronddraait. Voor de standaard kun je denken aan twee houten paaltjes met een ijzeren, houten of plastic staaf ertussen. Aan de staaf maak je de fles vast zodat de fles goed kan rond draaien (zie foto). Op de fles zit geen dop dus de hond moet veel moeite doen om de fles op zijn kop te zetten zodat de snoepjes eruit vallen.  Zo krijgt je hond uiteindelijk  zijn beloning. Als baasje is het geweldig om je hond bezig te zien.

Plastic potje met snoepjes

Je hebt vast nog wel ergens in huis een plastic potje waar bijvoorbeeld medicijnen of vitaminetabletten in hebben gezeten. Vul dit potje met een paar hondensnoepjes en de rest vul je op met een stukje doek zodat het potje goed vol zit. Sluit de deksel (liever geen schroefdeksel maar een drukdeksel) en kijk dan wat je hond doet. Ook nu moet hij veel moeite doen om het potje open te krijgen en als hem dat lukt moet hij nog eerst het doekje eruit zien te krijgen alvorens hij beloond wordt met de snoepjes. Je kunt er eerst een klein doekje in doen zodat het er gelijk uitvalt als de deksel opengaat. Om het moeilijker te maken wordt het doekje steeds groter zodat het vaster in het potje zit. Een simpel spelletje tot groot speelgenoegen van je hond.

Knopen in fleece

Voor dit spelletje knip je een fleece in reepjes. Je neemt een reep en daar maak je knopen in. In elke knoop verstop je een snoepje en dit geef je aan je hond. Afhankelijk van de dikte van de stof, lengte van het reepje, aantal knopen met snoepje erin en hoe strak de knopen zijn gemaakt kan je hond er flink zoet mee zijn. Een variatie hierop is een vlecht maken van een paar reepjes fleece en daar de snoepjes in verstoppen.

snuffelmatSnuffelmat

Dit is een spelletje wat iets meer voorbereiding vraagt maar als het af is heeft je hond er veel plezier mee. Wat je nodig hebt is een rubberen buitenmat met gaten erin. Aan deze gaten maak je zoveel mogelijk reepjes stof goed vast. Dit kun je vastknopen of vast naaien. Ga hier mee door tot alle gaten met reepjes stof zijn gevuld en je van de rubberen mat niets meer ziet. Je snuffelmat is nu af. Nu kun je snoepjes in de mat verstoppen en je hond dit laten opzoeken. Voor de eerste keer leg je de snoepjes er boven op en daarna maak je het steeds moeilijker door de snoepjes er steeds dieper in te stoppen. Zo kan je hond weer een lange tijd bezig zijn.

Pindakaas in Kong

Ook een spelletje die ik hier wil noemen maar die misschien niet helemaal in de doe-het-zelf categorie valt is pindakaas smeren in een Kong. Je hond is waarschijnlijk gek op pindakaas en als je dit in een Kong smeert zodat je hond er echt moeite voor moet doen om het er uit te krijgen kan hij lekker lang bezig zijn. Zo’n Kong rolt natuurlijk door de kamer en ligt echt niet stil dus moet hij zijn vindingsrijkheid goed gebruiken wil hij een likje pindakaas kunnen bemachtigen. Jij als eigenaar ziet hem de raarste capriolen uithalen én hij kan hier weer flink zijn energie in kwijt.

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.