Decembermaand

De decembermaand is een maand van gezelligheid en lekker eten. Een maand die we graag met onze dierbare vieren. Maar wist u ook dat deze maand voor uw hond ook een minder leuke maand kan zijn?

Zo eten wij met Sinterklaas pepernoten en chocoladeletters. Een hond heeft een chocoladeletter zo van tafel gegrist en kan daar goed ziek van worden omdat chocola giftig is voor de hond. Een groot gevaar vormt het eten van pure chocolade, dat in grotere hoeveelheden zelfs dodelijk kan zijn. Maar ook rozijnen kunnen problemen bij honden geven. Honden kunnen ook ziek worden door bijvoorbeeld erg gezouten versnaperingen.

 

Met de kerst zijn er giftige planten in vele huishoudens te vinden. Zo is de bekende kerstster giftig, maar ook mistletoe (maretak) en de rode besjes van de hulst (in bijvoorbeeld kerststukjes). Vooral puppy’s willen hier nogal eens aan knabbelen, met soms zeer ernstige gevolgen. Dennennaalden kunnen ook giftig zijn en problemen aan de darmwand geven. Ook kunnen honden allergisch reageren door contact met naaldbomen. Zelfs op drinkwater waar deze in gelegen hebben. Ze krijgen dan een opgezette snoet en oogleden.

 

Gelukkig weten veel eigenaren wel dat ze geen botjes van gebraden kalkoen, konijn en dergelijke aan de hond moeten geven. Ook het netje van de rollade kan gevaarlijk zijn. En dan komt er na deze gevaren nog het vuurwerk!

Toch hoop ik dat u en uw hond de december maand fijn gaan beleven en dat u de champagne op oudejaarsavond kunt laten knallen. Maar pas op, honden en vooral pups vinden een kurk reuze leuk speelgoed en willen dat graag inslikken…

Fijne feestdagen en een goed 2015!

6 borsteltips

Borstelen hoort bij het verzorgen van je hond. Alleen is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Veel baasjes gaan de hond borstelen als hij lekker op zijn plaats ligt te slapen. Het is beter dit niet te doen want je gaat dan naar je hond toe terwijl je hond eigenlijk naar jou toe moet komen. Je hond moet op zijn eigen plaats ongestoord kunnen slapen. Borstelen is ook een stukje opvoeding en hoe je dat het beste kunt doen lees je hieronder.

Vaste plaats

IMG_3079Het eerste wat je doet om je hond aan het borstelen te laten wennen is een vaste plaats bedenken. Denk hierbij aan een tafel (campingtafel) die redelijk op jouw hoogte staat. Dit is om jouw rug te sparen. Leg daar een deurmat of iets dergelijks op zodat je hond niet uitglijdt. De tafel moet ook stevig staan want als de tafel wiebelt met je hond erop vind je hond dit eng en wil hij er zo snel mogelijk weer vanaf. Denk er wel aan dat je je hond op tafel en van tafel tilt. Laat je hond er niet afspringen!

Wennen

viagra kopen met ideal

Wen je hond er eerst aan om rustig op de tafel te staan of te liggen. Als hij even stil staat/ligt beloon je hem met iets lekkers en til je hem weer van de tafel af. Nu bouw je de periodes dat je hond op tafel staat/ligt steeds verder op en beloon je je hond. Voor pups is het beter om ze aan  meerdere kortere periodes te laten wennen dan een langere periode. Pups zijn nog erg speels en vinden het moeilijk om lang stil te staan of te liggen. Laat je je pup op tafel staan is dit ook best belastend voor hem. Het is dan beter om je pup even op de grond te zetten zodat hij even kan lopen of rennen. Let er wel op dat jij de oefening beëindigt en niet je pup.

Frunniken

Nu je hond geleerd heeft rustig op tafel te staan/liggen kun je je hond gaan aanraken. Je gaat je hond op plaatsen die hij lekker vindt strelen. Als je hond dit rustig ondergaat beloon je hem en mag hij weer van tafel. De volgende keer ga je je hond heel gericht op zijn lichaam aanraken. Eerst op makkelijke delen zoals nek, rug en dijen. Als je hond dit toelaat beloon je hem weer en mag hij van tafel. Dan ga je naar de moeilijkere plaatsen zoals hoofd, oren, poten, onder de buik en liezen. Belangrijk is dat je hond dit allemaal ontspannen toelaat dus neem er de tijd voor. Maak er geen strijd van!

Wennen aan de borstel

Je hond is er aan gewend dat hij op tafel aangeraakt wordt. Dan is het nu tijd om een borstel te gebruiken. Neem een borstel die bij zijn haartype past (je kunt je laten informeren bij een trimsalon). Begin weer op de makkelijke plaatsen zoals zijn nek, rug en dijbenen. Borstel losjes over zijn haren heen. Je hoeft nog niet heel gericht te borstelen dat komt later wel. Het gaat er nu om dat je hond de borstel accepteert want de borstel is toch wel iets anders dan je hand. Vindt je hond dit goed en blijft hij rustig staan/liggen beloon je hem met iets lekkers en mag hij van tafel. Als je hond gewend is aan de borstel op de makkelijke plaatsen ga je naar de moeilijke plaatsen zoals hoofd, oren, poten, buik en liezen. Zo bouw je alles rustig op en ook hier geld dat het belangrijk is dat je hond ontspannen blijft.

Borstelen

En dan is het nu tijd om echt te gaan borstelen. Belangrijk hierbij is dat je laagje voor laagje van onder naar boven borstelt. Je begint onderaan zijn buik en legt alle haren naar boven. Je legt je arm op die haren en borstelt laagje voor laagje de haren naar beneden. Je begint op de makkelijkste plaatsen en dan ga je door naar de moeilijke plaatsen. Borstel de eerste tijd nog niet te lang dus nog niet zijn hele lichaam. Dit kan nog te veel zijn waardoor je hond onrustig wordt. Als je merkt dat je hond onrustig wordt wacht dan even tot de rust weer terug is of ga een stap terug naar aanhalen. Dan heel kort borstelen en belonen waarna je hond van tafel mag. Je hond mag niet leren dat je stopt met borstelen als hij onrustig wordt. Jij bepaalt wanneer je het borstelen beëindigt  niet je hond. Ook is het voor je zelf handig een bepaalde volgorde aan te houden zodat je geen plaatsen overslaat.

Klitten

Natuurlijk kan het voorkomen dat er ondanks dat je goed hebt geborsteld er toch klitten zijn ontstaan. Dit is afhankelijk van het soort vacht van je hond. Het ene soort vacht vervilt namelijk makkelijker dan de andere. Klitten zijn niet erg als je ze maar ontdekt en ze eruit borstelt. Klitten kun je het beste eerst met een borstel met kromme tanden borstelen en daarna met een kam. Kom je er na het borstelen met een kam nog steeds niet door gebruik dan het puntje van je kam. Steek deze een klein stukje in de klit zodat je een klein strookje haar hebt en trek er zachtjes aan. Zo haal je stukje voor stukje de klit los. Belangrijk hierbij is dat je rustig maar beslist te werk gaat want je hond zal dit niet leuk vinden en dat ook laten merken. Mocht het je niet lukken om de klitten eruit te krijgen wacht dan niet te lang om naar een trimsalon te gaan. Ik kan klitten eruit halen maar niet wanneer ze tot op de huid vervilt zijn. Verviltte klitten eruit halen is pijnlijk voor je hond dus dat doe ik liever niet zodat er nog maar een optie opzit en dat is je hond te scheren.