Decembermaand

De decembermaand is een maand van gezelligheid en lekker eten. Een maand die we graag met onze dierbare vieren. Maar wist u ook dat deze maand voor uw hond ook een minder leuke maand kan zijn?

Zo eten wij met Sinterklaas pepernoten en chocoladeletters. Een hond heeft een chocoladeletter zo van tafel gegrist en kan daar goed ziek van worden omdat chocola giftig is voor de hond. Een groot gevaar vormt het eten van pure chocolade, dat in grotere hoeveelheden zelfs dodelijk kan zijn. Maar ook rozijnen kunnen problemen bij honden geven. Honden kunnen ook ziek worden door bijvoorbeeld erg gezouten versnaperingen.

 

Met de kerst zijn er giftige planten in vele huishoudens te vinden. Zo is de bekende kerstster giftig, maar ook mistletoe (maretak) en de rode besjes van de hulst (in bijvoorbeeld kerststukjes). Vooral puppy’s willen hier nogal eens aan knabbelen, met soms zeer ernstige gevolgen. Dennennaalden kunnen ook giftig zijn en problemen aan de darmwand geven. Ook kunnen honden allergisch reageren door contact met naaldbomen. Zelfs op drinkwater waar deze in gelegen hebben. Ze krijgen dan een opgezette snoet en oogleden.

 

Gelukkig weten veel eigenaren wel dat ze geen botjes van gebraden kalkoen, konijn en dergelijke aan de hond moeten geven. Ook het netje van de rollade kan gevaarlijk zijn. En dan komt er na deze gevaren nog het vuurwerk!

Toch hoop ik dat u en uw hond de december maand fijn gaan beleven en dat u de champagne op oudejaarsavond kunt laten knallen. Maar pas op, honden en vooral pups vinden een kurk reuze leuk speelgoed en willen dat graag inslikken…

Fijne feestdagen en een goed 2015!

Powerhorse show

PHD-0361

 

 

 

 

 

Hondentrimsalon Bodella zal op zondag 18 mei aanwezig zijn op de power horse show in Duiven. Dus kom langs en laat u gratis informeren over de vachtverzorging van uw hond. Verder zal ik borsteldemonstraties geven en zijn er leuke spulletjes te koop.
Tot zondag!

6 borsteltips

Borstelen hoort bij het verzorgen van je hond. Alleen is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Veel baasjes gaan de hond borstelen als hij lekker op zijn plaats ligt te slapen. Het is beter dit niet te doen want je gaat dan naar je hond toe terwijl je hond eigenlijk naar jou toe moet komen. Je hond moet op zijn eigen plaats ongestoord kunnen slapen. Borstelen is ook een stukje opvoeding en hoe je dat het beste kunt doen lees je hieronder.

Vaste plaats

IMG_3079Het eerste wat je doet om je hond aan het borstelen te laten wennen is een vaste plaats bedenken. Denk hierbij aan een tafel (campingtafel) die redelijk op jouw hoogte staat. Dit is om jouw rug te sparen. Leg daar een deurmat of iets dergelijks op zodat je hond niet uitglijdt. De tafel moet ook stevig staan want als de tafel wiebelt met je hond erop vind je hond dit eng en wil hij er zo snel mogelijk weer vanaf. Denk er wel aan dat je je hond op tafel en van tafel tilt. Laat je hond er niet afspringen!

Wennen

Wen je hond er eerst aan om rustig op de tafel te staan of te liggen. Als hij even stil staat/ligt beloon je hem met iets lekkers en til je hem weer van de tafel af. Nu bouw je de periodes dat je hond op tafel staat/ligt steeds verder op en beloon je je hond. Voor pups is het beter om ze aan  meerdere kortere periodes te laten wennen dan een langere periode. Pups zijn nog erg speels en vinden het moeilijk om lang stil te staan of te liggen. Laat je je pup op tafel staan is dit ook best belastend voor hem. Het is dan beter om je pup even op de grond te zetten zodat hij even kan lopen of rennen. Let er wel op dat jij de oefening beëindigt en niet je pup.

Frunniken

Nu je hond geleerd heeft rustig op tafel te staan/liggen kun je je hond gaan aanraken. Je gaat je hond op plaatsen die hij lekker vindt strelen. Als je hond dit rustig ondergaat beloon je hem en mag hij weer van tafel. De volgende keer ga je je hond heel gericht op zijn lichaam aanraken. Eerst op makkelijke delen zoals nek, rug en dijen. Als je hond dit toelaat beloon je hem weer en mag hij van tafel. Dan ga je naar de moeilijkere plaatsen zoals hoofd, oren, poten, onder de buik en liezen. Belangrijk is dat je hond dit allemaal ontspannen toelaat dus neem er de tijd voor. Maak er geen strijd van!

Wennen aan de borstel

Je hond is er aan gewend dat hij op tafel aangeraakt wordt. Dan is het nu tijd om een borstel te gebruiken. Neem een borstel die bij zijn haartype past (je kunt je laten informeren bij een trimsalon). Begin weer op de makkelijke plaatsen zoals zijn nek, rug en dijbenen. Borstel losjes over zijn haren heen. Je hoeft nog niet heel gericht te borstelen dat komt later wel. Het gaat er nu om dat je hond de borstel accepteert want de borstel is toch wel iets anders dan je hand. Vindt je hond dit goed en blijft hij rustig staan/liggen beloon je hem met iets lekkers en mag hij van tafel. Als je hond gewend is aan de borstel op de makkelijke plaatsen ga je naar de moeilijke plaatsen zoals hoofd, oren, poten, buik en liezen. Zo bouw je alles rustig op en ook hier geld dat het belangrijk is dat je hond ontspannen blijft.

Borstelen

En dan is het nu tijd om echt te gaan borstelen. Belangrijk hierbij is dat je laagje voor laagje van onder naar boven borstelt. Je begint onderaan zijn buik en legt alle haren naar boven. Je legt je arm op die haren en borstelt laagje voor laagje de haren naar beneden. Je begint op de makkelijkste plaatsen en dan ga je door naar de moeilijke plaatsen. Borstel de eerste tijd nog niet te lang dus nog niet zijn hele lichaam. Dit kan nog te veel zijn waardoor je hond onrustig wordt. Als je merkt dat je hond onrustig wordt wacht dan even tot de rust weer terug is of ga een stap terug naar aanhalen. Dan heel kort borstelen en belonen waarna je hond van tafel mag. Je hond mag niet leren dat je stopt met borstelen als hij onrustig wordt. Jij bepaalt wanneer je het borstelen beëindigt  niet je hond. Ook is het voor je zelf handig een bepaalde volgorde aan te houden zodat je geen plaatsen overslaat.

Klitten

Natuurlijk kan het voorkomen dat er ondanks dat je goed hebt geborsteld er toch klitten zijn ontstaan. Dit is afhankelijk van het soort vacht van je hond. Het ene soort vacht vervilt namelijk makkelijker dan de andere. Klitten zijn niet erg als je ze maar ontdekt en ze eruit borstelt. Klitten kun je het beste eerst met een borstel met kromme tanden borstelen en daarna met een kam. Kom je er na het borstelen met een kam nog steeds niet door gebruik dan het puntje van je kam. Steek deze een klein stukje in de klit zodat je een klein strookje haar hebt en trek er zachtjes aan. Zo haal je stukje voor stukje de klit los. Belangrijk hierbij is dat je rustig maar beslist te werk gaat want je hond zal dit niet leuk vinden en dat ook laten merken. Mocht het je niet lukken om de klitten eruit te krijgen wacht dan niet te lang om naar een trimsalon te gaan. Ik kan klitten eruit halen maar niet wanneer ze tot op de huid vervilt zijn. Verviltte klitten eruit halen is pijnlijk voor je hond dus dat doe ik liever niet zodat er nog maar een optie opzit en dat is je hond te scheren.

 

6 hersenwerkspelletjes voor je hond.

hondenspelletjesHersenwerk is puzzelen voor je hond waarbij hij al zijn zintuigen moet gebruiken om bijvoorbeeld een snoepje of een speeltje te kunnen bemachtigen. Als je je hond hersenwerk aanbiedt dan moet je hond zich flink concentreren. Hierbij geldt dat 10 min. hersenwerk genoeg is om je hond geestelijk moe te krijgen én hij krijgt een voldaan gevoel. Er zijn natuurlijk veel hersenwerkspelletjes te koop in de winkel maar het is nog veel leuker om zelf  je eigen hersenwerkspelletjes te maken en te bedenken.

 

hondenballenbak-hondentrimsalon duiven

Doe-het-zelf puzzel voor je hond

Hoeveel plezier kan je hond hebben met heel simpel materiaal om zijn hersens te gebruiken. Dit kan zijn een puzzel maken van een doos gevuld met bijvoorbeeld wc-rolletjes en als beloning snoepjes erin. Doos openlaten of dichtdoen (ligt eraan hoe moeilijk je het wilt maken) en de hond zijn gang laten gaan om de snoepjes eruit te krijgen. Je kunt dit natuurlijk op veel meer manieren uitbreiden door bijvoorbeeld plastic ballen in een doos te doen of ander materiaal dat je in huis hebt. Het leuke is dat je van alles kunt bedenken en je hond is er wel een tijdje zoet mee.

plastic flesPlastic fles spelletje

Nog een leuk spelletje is snoepjes te stoppen in een plastic fles en deze op de een of andere manier aan een standaard te maken zodat de fles ronddraait. Voor de standaard kun je denken aan twee houten paaltjes met een ijzeren, houten of plastic staaf ertussen. Aan de staaf maak je de fles vast zodat de fles goed kan rond draaien (zie foto). Op de fles zit geen dop dus de hond moet veel moeite doen om de fles op zijn kop te zetten zodat de snoepjes eruit vallen.  Zo krijgt je hond uiteindelijk  zijn beloning. Als baasje is het geweldig om je hond bezig te zien.

Plastic potje met snoepjes

Je hebt vast nog wel ergens in huis een plastic potje waar bijvoorbeeld medicijnen of vitaminetabletten in hebben gezeten. Vul dit potje met een paar hondensnoepjes en de rest vul je op met een stukje doek zodat het potje goed vol zit. Sluit de deksel (liever geen schroefdeksel maar een drukdeksel) en kijk dan wat je hond doet. Ook nu moet hij veel moeite doen om het potje open te krijgen en als hem dat lukt moet hij nog eerst het doekje eruit zien te krijgen alvorens hij beloond wordt met de snoepjes. Je kunt er eerst een klein doekje in doen zodat het er gelijk uitvalt als de deksel opengaat. Om het moeilijker te maken wordt het doekje steeds groter zodat het vaster in het potje zit. Een simpel spelletje tot groot speelgenoegen van je hond.

Knopen in fleece

Voor dit spelletje knip je een fleece in reepjes. Je neemt een reep en daar maak je knopen in. In elke knoop verstop je een snoepje en dit geef je aan je hond. Afhankelijk van de dikte van de stof, lengte van het reepje, aantal knopen met snoepje erin en hoe strak de knopen zijn gemaakt kan je hond er flink zoet mee zijn. Een variatie hierop is een vlecht maken van een paar reepjes fleece en daar de snoepjes in verstoppen.

snuffelmatSnuffelmat

Dit is een spelletje wat iets meer voorbereiding vraagt maar als het af is heeft je hond er veel plezier mee. Wat je nodig hebt is een rubberen buitenmat met gaten erin. Aan deze gaten maak je zoveel mogelijk reepjes stof goed vast. Dit kun je vastknopen of vast naaien. Ga hier mee door tot alle gaten met reepjes stof zijn gevuld en je van de rubberen mat niets meer ziet. Je snuffelmat is nu af. Nu kun je snoepjes in de mat verstoppen en je hond dit laten opzoeken. Voor de eerste keer leg je de snoepjes er boven op en daarna maak je het steeds moeilijker door de snoepjes er steeds dieper in te stoppen. Zo kan je hond weer een lange tijd bezig zijn.

Pindakaas in Kong

Ook een spelletje die ik hier wil noemen maar die misschien niet helemaal in de doe-het-zelf categorie valt is pindakaas smeren in een Kong. Je hond is waarschijnlijk gek op pindakaas en als je dit in een Kong smeert zodat je hond er echt moeite voor moet doen om het er uit te krijgen kan hij lekker lang bezig zijn. Zo’n Kong rolt natuurlijk door de kamer en ligt echt niet stil dus moet hij zijn vindingsrijkheid goed gebruiken wil hij een likje pindakaas kunnen bemachtigen. Jij als eigenaar ziet hem de raarste capriolen uithalen én hij kan hier weer flink zijn energie in kwijt.